ARAVA

Home / Vídeos/Àudios

Vídeos/Àudios

 
Un projecte interfronterer vol evitar l’extinció de la vaca de l’Albera, una raça autòctona de la zona de la qual es vol posar en valor la carn i, alhora, protegir les pastures. La proposta té el suport de tècnics, ramaders i polítics de les dues bandes de la frontera. (Programa: El primer sector – Catalunya Ràdio 31/01/2017)

 

Red Natura 2000′ és una sèrie documental de 28 capítols produïda per SEU/BirdLife per RTVE, en el marc del projecte Life+ Activa Xarxa Natura 2000, que tracta d’apropar la vida als espais protegits de la Red Natura 2000 a través dels seus protagonistes. Al capítol següent s’inclouen la Sierra de Andújar- Jaén, la serralada de L’ Albera, Girona i les Fuentes del Narcea y del Ibías-Caldevilla, Asturias.
La Vaca de l’Albera apareix en el minut 11 del capítol.

 

L’esquellada és una cerimònia anual que tradicionalment es feia un dia al gener o febrer. Consistia en fer baixar totes les vaques de la muntanya per revisar les esquelles, fer recompte de les vaques i recollir els vedells, una part dels quals es pagaven com a compensació pel lloguer de la finca.
Com que feia falta molta gent per fer l’esquellada, tot s’acabava amb un dinar on es menjava un plat típic, la blanqueta (vedella de l’albera estofada amb farina i vi blanc, un plat fàcil i boníssim) i sempre s’acabava cantant i fent aquelles coses que es fan a les sobretaules de pagès.
Avui s’aprofita per crotalar i censar animals, fer tractaments sanitaris, implantar bolus ruminals i seleccionar els exemplars genèticament més pròxims a la VACA DE L’ALBERA, espècie protegida i en perill d’extinció.

 

 
PRESENTACIONS DE LES CARACTERÍSTIQUES DE LA VACA DE L’ALBERA I LA SEVA CARN.
 
EmpordaTV
 

 
Projecte “Vaca de la Albera” presentat per Marta Carola al TEDxPeralada
 

 
Plateselector presenta La Vaca De L’Albera por Jordi Cussó
 

ARAVA - Mas de la LLosa-Baussitges. 17753 Espolla. Telf: 972.19.30.92 - 679.166.045